Makbuz Fiyat Listesi


1 Asıl 1 Suret – 54 gr. Kendinden Kopyalı

Makbuz nedir ne işe yarar?

Satılan mal veya hizmet karşılığında düzenlenen, tahsilatın yapıldığını gösteren belgedir. Ödemenin çek veya nakit olarak elden yapıldığı zamanlarda kesilir. Tahsilat makbuzu 2 nüsha olarak düzenlenir, makbuzun aslı ödemeyi yapan tarafa verilir, sureti tahsil eden tarafta kalır. Alındı belgesi olarak da bilinmektedir.

Makbuz ne için kesilir?

Serbest meslek çalışanlarının vermiş oldukları hizmetlerinin karşılığında elde etmiş oldukları tahsilatı belgeleyebilmek için makbuz kesme zorunlulukları vardır. Söz konusu uygulamanın temel amacı, gerçekleşen ticari faaliyetin sonunda ücretin tahsil edildiğini kanıtlamaktır.

Makbuz bilgisi nedir?

Tahsilat makbuzu, ödeme yapıldığında verilen bir belge türüdür. Bu belge, ödeme yapılan tutarın miktarını, ödeme tarihini ve ödeme yapılan kişi veya kurumun bilgilerini içerir. Bu makbuz, ödeme yapılan kişi tarafından imzalanır ve ödemeyi yapan kişi veya kurum tarafından tutulur.

Kaç çeşit makbuz vardır?

Tahsilat makbuzu, tediye makbuzu, e-makbuz ve müstahsil makbuzu gibi türleri vardır ve her biri farklı amaçlar için kullanılır.

Makbuz ve fatura farkı nedir?

Serbest Meslek Makbuzu, genellikle sadece stopaj vergisini içerir ve bu vergi miktarını belirtir. Fatura, KDV (Katma Değer Vergisi) gibi farklı vergi oranlarını ve hesaplamalarını içerir.

Makbuz nasıl olur?

Makbuzda, ödeme tutarının hem rakamla hem de yazıyla belirtilmesi gerekir. İlgili kural olası yanlış anlamaları önlemek için önemli bir detaydır. Tahsilat makbuzu iki nüsha olarak düzenlenir ve bir nüshası ödeme yapan kişiye verilirken, diğer nüshası tahsilatı yapan kişi veya işletme tarafından saklanır.

Kaç TL üzeri makbuz kesilir?

Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların yapacakları, 7.000 TL‘yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.

Makbuz zorunlu mu?

Tıpkı tahsilat makbuzunda olduğu gibi e-Fatura, e-İrsaliye ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin de düzenlenmesi gerekir. Eğer 7.000,00 TL ve üzeri alım satım işlemlerindeki tahsilata karşılık herhangi bir makbuz düzenlenmemişse, toplam tutarın yüzde 5’lik dilimi kadar usulsüzlük cezası ödenmesi gerekir.